Επικαιρότητα

Το μεγαλύτερο καταφύγιο για καρχαρίες στον κόσμο

Το μεγαλύτερο καταφύγιο για καρχαρίες στον κόσμο Τα Νησιά Κουκ ενέκριναν τη δημιουργία ενός καταφυγίου για καρχαρίες, το οποίο, σε συνδυασμό με ένα γειτονικό που ανακήρυξε την περασμένη εβδομάδα η Γαλλική Πολυνησία, θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Το καταφύγιο των Νησιών Κουκ θα έχει έκταση 1,9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μαζί με αυτό της Γαλλικής Πολυνησίας, θα καλύπτει 6,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση σχεδόν ίση με αυτήν της Αυστραλίας. Στην τεράστια αυτή περιοχή θα απαγορεύεται το ψάρεμα καρχαρία και η κατοχή ή πώληση προϊόντων καρχαρία.

Περίπου 73 εκατομμύρια καρχαρίες θανατώνονται κάθε χρόνο, κυρίως λόγω των πτερυγίων τους, σύμφωνα με το WWF. Ένα στα τρία είδη καρχαριών θεωρείται απειλούμενο.

«Είμαστε περήφανοι ως κάτοικοι των Νησιών Κουκ που παρέχουμε ολόκληρη την έκταση της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης ως καταφύγιο για καρχαρίες», δήλωσε η υπουργός Θαλάσσιων Πόρων του συμπλέγματος Τίνα Μπίσοπ. «Μαζί με τους γείτονες μας θα προστατεύουμε αυτό το είδος, που είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των ωκεανών και τον πολιτισμό μας», πρόσθεσε.

Καταφύγια για καρχαρίες έχουν επίσης το Πιλάου, οι Μαλδίβες, το Τοκελάου, η Ονδούρα και οι Μπαχάμες.

Το καταφύγιο που ανακήρυξε την περασμένη εβδομάδα η Γαλλική Πολυνησία έγινε το μεγαλύτερο του κόσμου, ξεπερνώντας κατά 40% σε έκταση αυτό των νησιών Μάρσαλ. Όπως και στην περίπτωση των Νησιών Μάρσαλ, τις προσπάθειες των Νησιών Κουκ για την ανακήρυξη του καταφυγίου βοήθησε τους τελευταίους μήνες η οργάνωση Πρωτοβουλία για την Προστασία του Ειρηνικού (Pacific Conservation Initiative – Pew).

«Πρόκειται για ελπιδοφόρα νέα για τους καρχαρίες και τις προσπάθειές μας να τους προστατέψουμε. Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα Νησιά Κουκ είναι μέρος αυτού του παγκόσμιου κινήματος, τη στιγμή που πολλοί πληθυσμοί καρχαριών απειλούνται», δήλωσε η Τζιλ Χεπ, μέλος της οργάνωσης.

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr