Επικαιρότητα

Έκρηξη σε εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων στη Γαλλία

Έκρηξη στο εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων στη Μαρκούλ της νότιας Γαλλίας ενδέχεται να δημιουργεί κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας.

Στην ανακοίνωση αυτή προχώρησαν τη Δευτέρα οι τοπικές αρχές και η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ενώ η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε χώρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων. Ο θάνατος ενός εργαζόμενου επιβεβαιώθηκε από τη γαλλική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι «προς το παρόν» δεν υπάρχει διαρροή.

To εργοστάσιο βρίσκεται περίπου 50 χλμ βόρεια της Αβινιόν, κοντά στις μεσογειακές ακτές.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη σημειώθηκε στις 11.45 τοπική ώρα σε κάμινο όπου έλιωναν υλικά με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Λίγο αργότερα δημιουργήθηκε ζώνη ασφάλειας και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία γύρω από το εργοστάσιο, δεν δόθηκε όμως εντολή εκκένωσης της περιοχής.

Το εργοστάσιο της Μαρκούλ είναι σημαντικό κέντρο πυρηνικής έρευνας. Επεξεργάζεται επίσης ραδιενεργά υλικά από πυρηνικές μονάδες που παροπλίζονται, ανακυκλώνοντας πλουτώνιο από πυρηνικά όπλα για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου «μείγματος οξειδίων», ή MOX.

Σύμφωνα με το Reuters, στο συγκρότημα δεν λειτουργούν αντιδραστήρες. Όπως όμως ανέφερε η Figaro, στη Μαρκούλ λειτουργεί ένας αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος για την παραγωγή τρίτιου.

Ενημέρωση για το συμβάν ανακοίνωσε ότι ζήτησε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

 

Πηγή:http://in.gr