Επικαιρότητα

Απειλούνται με εξαφάνιση σημαντικοί πληθυσμοί λιονταριών στην Αφρική

Απειλούνται με εξαφάνιση σημαντικοί πληθυσμοί λιονταριών στην Αφρική Τα τελευταία 20 με 30 χρόνια ο πληθυσμός της Αφρικής έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, πράγμα που έχει οδηγήσει μεγάλες εκτάσεις σαβάνας να γίνουν οικισμοί και άλλες εγκαταστάσεις ανάπτυξης.

Μάλιστα σύμφωνα με μία δορυφορική έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Duke, βρέθηκε ότι στη δυτική Αφρική παραμένουν μόνο 500 λιοντάρια.

Πιο συγκεκριμένα, τα τρία τέταρτα της σαβάνας έχουν εξαφανιστεί τον τελευταίο μισό αιώνα. Οι πληθυσμοί λιονταριών έχουν μειωθεί κατά τα δύο τρίτα σε χρονικό διάστημα πάνω από μισό αιώνα και λιγότερα από 32.000 περιορίζονται σε απομονωμένες της Αφρικανικής γης. Μόνο 10 από τις 67 περιοχές που κατοικούν λιοντάρια είναι σταθερές και καλά προστατευμένες.

Άλλοι πληθυσμοί, κυρίως στην δυτική και κεντρική Αφρική, είναι τόσο μικροί και απειλούνται από λαθροθήρες, διάφορες ασθένειες ή αιμομιξίας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για ένα αβέβαιο μέλλον.

Τα παραπάνω στοιχεία ήταν η αιτία ώστε η US Fish and Wildlife Service να εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει στον κατάλογο με τα ζώα που είναι υπό εξαφάνιση τα λιοντάρια, τις μεγάλες γάτες της Αφρικής.

 

Πηγή:http://www.greenbusiness.gr