Επικαιρότητα

«Σβήνει» το χωριό των Χριστουγέννων

«Σβήνει» το χωριό των Χριστουγέννων «Στροφή» σε νέες εναλλακτικές καλλιέργειες πραγματοποιούν ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί ελάτων στο χωριό Ταξιάρχης της Χαλκιδικής, γνωστό και ως «χωριό των Χριστουγέννων», λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού και της μείωσης των εσόδων που πέρυσι άγγιξε το 30%.

Το χωριό προμήθευε κάθε χρόνο τη χριστουγεννιάτικη αγορά με περίπου 40.000 έλατα, όμως φέτος οι παραγωγοί εκτιμούν πως θα διατεθούν 10.000 λιγότερα. «Φέτος είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και “σφιγμένοι” ως προς την παραγωγή και τη διάθεση των ελάτων, γιατί δεν θέλουμε να μας ξεμείνουν δέντρα, όπως συνέβη και πέρυσι. Η κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα και φοβόμαστε ότι πολύς κόσμος θα περιορίσει ακόμη και αυτή την παράδοση», περιγράφει ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ελατοπαραγωγών Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές των ελάτων θα κινηθούν επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα (από 25 έως 50 ευρώ ανάλογα με το δέντρο), αν και -όπως επισημαίνει- τα υπόλοιπα έξοδα του παραγωγού, δηλαδή η μεταφορά των δέντρων και η ενοικίαση των δημόσιων χώρων όπου πωλούνται τα έλατα, παραμένουν υψηλά. «Υπάρχει απογοήτευση στον χώρο και πολλοί παραγωγοί σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο στροφής σε άλλες καλλιέργειες, ώστε να ενισχύσουν το εισόδημά τους», σημειώνει.

Ο ίδιος έχει κάνει ήδη την αρχή, καθώς το τελευταίο διάστημα ασχολείται συστηματικά με φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά. «Πολλοί γνωστοί με πλησίασαν και μου ζήτησαν συμβουλές για νέες καλλιέργειες. Δεν θα πάψουμε ποτέ να είμαστε το λεγόμενο “χωριό των Χριστουγέννων” και σίγουρα ορισμένοι καλλιεργητές θα μείνουν απόλυτα πιστοί στην παραγωγή ελάτων, αλλά θεωρώ ότι έφτασε η στιγμή για να προχωρήσουμε και να πειραματιστούμε και με άλλες καλλιέργειες, ώστε να επιβιώσουμε», δηλώνει.

Αυτές ακριβώς τις σκέψεις κάνει και ο ελατοπαραγωγός Ιωάννης Ξάκης, βλέποντας τον γιο του έτοιμο να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης. «Εχουμε παράδοση στα χριστουγεννιάτικα έλατα, αλλά είναι φανερό ότι πρόκειται για μια αγορά που φθίνει σιγά σιγά. Κάθε χρόνο διέθετα περίπου 300 έλατα και φέτος υπολογίζω πως θα τα μειώσω στα 200. Κάποιοι παραγωγοί, μάλιστα, σκέφτονται να μη βγουν καθόλου στην αγορά, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις τα έξοδα μετακίνησης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο κέρδους», σημειώνει. Οπως αναφέρει, μάλιστα, μαζί με τον γιο του έχουν ξεκινήσει συνεργασία με έναν γεωπόνο, προκειμένου να καταλήξουν στο είδος των νέων καλλιεργειών με τις οποίες θα ασχοληθούν.

Ετσι, δεν αποκλείεται σε λίγα χρόνια το «χωριό των Χριστουγέννων» να πλημμυρίσει από φρούτα του δάσους όπως ρόδια, φραγκοστάφυλα, βατόμουρα, ιπποφαές, αρόνια, μύρτιλα, κράνα, γκότζι κ.λπ.

Εξάλλου, όπως εξηγεί ο δασάρχης του Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη Χαλκιδικής, Γιώργος Πανουργιάς. «Τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε μια φθίνουσα πορεία σε σχέση με τις πωλήσεις και μια αύξηση του ανταγωνισμού από άλλες περιοχές της χώρας όπως η Ευρυτανία και η Ηπειρος. Ως αποτέλεσμα, η αγορά οδηγήθηκε σε κορεσμό, με δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στους παραγωγούς χριστουγεννιάτικων δέντρων».

Στην κατεύθυνση της αναζήτησης διεξόδου για τους ελατοπαραγωγούς βοήθησε σημαντικά η ημερίδα που διοργάνωσε το Εργαστήριο Δασικής Γενετικής και Βελτίωσης Δασοπονικών Ειδών της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με στόχο την ενημέρωση σχετικά με την αναπαραγωγή και την προώθηση δασικών καλλωπιστικών φυτών και φρουτοφόρων θάμνων. «Το περιβάλλον του Ταξιάρχη είναι ιδανικό γι’ αυτές τις καλλιέργειες, λόγω της υγρασίας, του υψόμετρου, αλλά και των βροχοπτώσεων. Εχουμε ήδη δοκιμάσει, σε μικρή κλίμακα, την καλλιέργεια του μύρτιλου και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για την αρόνια, έναν μικρό καρπό με πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες», αναφέρει ο Γ. Πανουργιάς.

 

Πηγή:http://www.real.gr