Επικαιρότητα

Μέλι...η αγαπημένη τροφη της αρκούδας!

Μέλι...η αγαπημένη τροφη της αρκούδας! Μια γλυκιά έκπληξη επιφύλαξαν χθες τα μέλη του Αρκτούρου στις 13 αρκούδες του Περιβαλλοντικού του Κέντρου που μόλις ξύπνησαν από τον χειμέριο ύπνο τους. Ενα γιγαντιαίο παστέλι και λιχουδιές φτιαγμένες από μέλι γλύκαναν τα ζώα που πέρασαν δύσκολες μέρες ώσπου να βρουν καταφύγιο στον φιλόξενο χώρο της οργάνωσης στο Νυμφαίο της Φλώρινας.

Μυρίζοντας από μακριά τη μυρωδιά του μελιού, μαζεύτηκαν από νωρίς στην περίφραξη και γιόρτασαν τον ερχομό της άνοιξης απολαμβάνοντας την αγαπημένη τους λιχουδιά. «Περίμεναν με ανυπομονησία αλλά δεν χρειάστηκε να μαλώσουν αφού τα γλυκά έφταναν για όλες» είπε στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη επικοινωνίας του Αρκτούρου, Βάσω Πετρίδου.

Και πώς να μη φτάσουν άλλωστε, όταν το παστέλι, ευγενική προσφορά της Λέσχης Ελλήνων Αρχιμαγείρων, είχε μήκος 20 μέτρα κι έχει ήδη μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ενώ συνοδευόταν από ένα μεγάλο γλυπτό αρκούδας, αποτελούμενο από 50 μικρά μελένια αρκουδάκια.

«Η εκδήλωση σε συνεργασία με τη Λέσχη Ελλήνων Αρχιμαγείρων και την εταιρεία που μας προμηθεύει με μέλι αποφασίστηκε τον Γενάρη, αλλά περιμέναμε ώσπου να ξυπνήσουν οι αρκούδες. Η δράση μας αυτή είχε συμβολικό χαρακτήρα αφού οφείλουμε να γλυκάνουμε αυτά τα ζώα, τα οποία είτε βρέθηκαν αιχμάλωτα είτε κακοποιήθηκαν από ανθρώπους. Και φυσικά απώτερος στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για την προστασία των αρκούδων που είναι το πλέον απειλούμενο θηλαστικό» τόνισε η κ. Πετρίδου, η οποία πάντως διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταΐζουμε αρκούδες, γιατί μπορεί να συνηθίσουν να αναζητούν το ανθρώπινο χέρι για να τις θρέψει.

Στην πρωτοβουλία συνέδραμε με τις γλυκές του αλχημείες και ο γνωστός αρχιμάγειρας- ζαχαροπλάστης Στέλιος Παρλιάρος, ο οποίος παρασκεύασε 14 μεγάλα μπισκότα μελιού. «Οταν μου ζήτησαν να προσφέρω κι εγώ κάτι, συμφώνησα αμέσως. Αλλωστε συνεργάζομαι και με άλλες οργανώσεις γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τις φόρμες που διέθετα, οι οποίες έχουν σχήμα κεφαλιού αρκούδας, έφτιαξα μπισκότα από μαύρη ζάχαρη, αλεύρι ολικής άλεσης, βρώμη και φυσικά μέλι» είπε στα «ΝΕΑ».

Διατροφικές συνήθειες

Οι ενήλικες αρκούδες που ζουν ελεύθερες στη φύση χρειάζονται ημερησίως από 8 έως 25 κιλά τροφής ανάλογα με την εποχή, το 75% της οποίας είναι φρούτα, καρποί, ρίζες και χόρτα. Τη διατροφή τους συμπληρώνουν με μέλι, μικρά θηλαστικά (σπανιότερα και μεγάλα), χελώνες και έντομα, κυρίως μυρμήγκια, ειδικά από το φθινόπωρο και πριν να πέσουν σε χειμέριο ύπνο, διάστημα κατά το οποίο προτιμούν πρωτεΐνες.

«Το μέλι είναι η πιο αγαπημένη τους τροφή, όμως επειδή πλέον δεν υπάρχουν μελίσσια, τα τελευταία χρόνια “επισκέπτονται” μελισσοκομικές μονάδες. Η έλλειψη τροφής είναι αυτή που τις οδηγεί στο να κάνουν και επιδρομές σε κτηνοτροφικές μονάδες. Οι διαθέσιμες ποσότητες τροφής εξάλλου, ιδιαίτερα μετά τον χειμέριο ύπνο όταν και έχουν αυξημένες διατροφικές ανάγκες, είναι αυτές που καθορίζουν τη συμπεριφορά και τις μετακινήσεις τους» εξήγησε η κ. Πετρίδου.

 

Πηγή:http://www.tanea.gr