Επικαιρότητα

Οι νικητές των βραβείων του συστήματος οικολογικής διαχείρισης νερού

Οι νικητές των βραβείων του συστήματος οικολογικής διαχείρισης νερού Τους νικητές των φετινών βραβείων του ευρωπαϊκού συστήματος οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου του νερού ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι έξι βραβευθέντες οργανισμοί επέδειξαν, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή «αριστεία ως προς τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση των υδάτων τους». Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε τελετή στις Βρυξέλλες.

Οι φετινοί νικητές, που επελέγησαν μεταξύ 27 υποψηφίων, είναι οι εξής: Abwasserverband Anzbach Laabental (Αυστρία), Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Γερμανία), Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Γερμανία), Lafarge Cement (Ηνωμένο Βασίλειο), Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Ιταλία), Bristol City Council (Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι νικητές από τον ιδιωτικό τομέα και τα επιτεύγματά τους -Πολύ μικροί οργανισμοί: Η Abwasserverband Anzbach Laabental (Αυστρία) είναι ένας σύνδεσμος καινοτόμων δημοτικών εταιρειών αποχέτευσης που ιδρύθηκε το 1972. Οι κοινότητες μέλη του καθαρίζουν τα λύματά τους κατά οικολογικά άρτιο τρόπο και προωθούν στο κοινό λύσεις διάθεσης αποβλήτων αβλαβείς για το περιβάλλον. Καταχωρίζουν σε μητρώα τους πάσης φύσεως ρυπαίνοντες πλην νοικοκυριών ώστε να αποφεύγεται η επικίνδυνη ρύπανση των υδάτων, τα δε μέλη του συνδέσμου συνεργάζονται μόνο με εγκεκριμένους προμηθευτές οι οποίοι αξιολογούνται ετησίως.

-Μικροί οργανισμοί: H Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Γερμανία) εκμεταλλεύεται το πάρκο κατασκήνωσης και διακοπών Wulfenerhals στο νησί Fehmarn της Βαλτικής Θάλασσας. Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης έχουν εγκαταστήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα κύκλου νερού και σταθμό βιολογικής επεξεργασίας υδάτων που καθιστούν δυνατή την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένων λυμάτων για το πότισμα του χλοοτάπητα των εκτάσεών τους. Έχουν επίσης εγκαταστήσει στους λουτήρες μηχανισμούς εξοικονόμησης νερού και χρησιμοποιούν μόνον βιοαποδομήσιμα υγρά καθαρισμού και πλυσίματος.

-Μεσαίου μεγέθους οργανισμοί: H Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Γερμανία) είναι ένα ζυθοποιείο που παράγει βιολογικές μπύρες και μη αλκοολούχα ποτά. Η εταιρεία εξοικονομεί νερό με τη χρήση των ομβρίων και ανακυκλωμένου νερού. Η Neumarkter Lammsbräu εκπαιδεύει τους υπαλλήλους της σχετικά με την εξοικονόμηση νερού και μεριμνά για την υπεύθυνη χρήση του νερού που αντλείται από φρέατα ιδιοκτησίας της εταιρείας. Επειδή χρησιμοποιούνται μόνον οικολογικές πρώτες ύλες, η εταιρεία δεν διοχετεύει παρασιτοκτόνα στα λύματά της.

-Μεγάλοι οργανισμοί: Η Lafarge Cement (ΗΒ), ο μεγαλύτερος τσιμεντοπαραγωγός του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέθεσε ανεξάρτητες εργασίες αποτυπώματος νερού για τις επιπτώσεις των προϊόντων της σε συσχετισμό με ολόκληρο τον κύκλο ζωής του νερού. Αυτό οδήγησε σε καλύτερο βαθμό απόδοσης της χρήσης νερού στη διεργασία τσιμεντοπαραγωγής: 1,22 κυβ. μέτρα νερού ανά τόνο PCE (ισοδύναμο τσιμέντου Portland) το 2010, έναντι 0,142 κυβ. μέτρων νερού ανά τόνο PCE το 2011. Όταν η εταιρεία αναπτύσσει νέες ποιότητες τσιμέντου, υπολογίζει πλέον το απαιτούμενο νερό με βάση τις ανάγκες του τελικού χρήστη.

Οι νικητές από τον δημόσιο τομέα και τα επιτεύγματά τους -Μικροί οργανισμοί : Η Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Τοσκάνη, Ιταλία) απαιτεί να προβλέπονται σε όλα τα νεόδμητα κτίρια τεχνολογίες εξοικονόμησης ύδατος. Έχει επίσης καθιερώσει σχέδια βελτίωσης της γεωργίας ώστε να μειώσει τη διάβρωση των εδαφών και την επιφανειακή απορροή. Όταν λαμβάνει αποφάσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, προμήθειες και άλλες δραστηριότητες, το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει πλέον πτυχές διαχείρισης υδάτων, διοργανώνει δε περιβαλλοντική επιμόρφωση στελεχών του κλάδου της φιλοξενίας.

-Μεγάλοι οργανισμοί: Το Bristol City Council (ΗΒ) δίνει ώθηση σε συστήματα αποδοτικής χρήσης του νερού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η συλλογή των ομβρίων υδάτων, η βιώσιμη αποστράγγιση των εξωτερικών χώρων και η μειωμένη κατανάλωση νερού στο κηπουρικό πρόγραμμα της πόλης, με τα οποία η κατανάλωση νερού του Bristol μειώθηκε κατά 11% συγκριτικά με την περίοδο 2009/10. Η στρατηγική για τη μελλοντική ανάπτυξη της πόλης περιλαμβάνει καίριες πολιτικές για τη διατήρηση των υδατικών πόρων. Η ποιότητα των επιφανειακών υδάτων των ποταμών σε όλη την πόλη έχει επίσης βελτιωθεί χάρη σε τοπικές πρωτοβουλίες.

 

Πηγή:http://www.newsbeast.gr