Επικαιρότητα

Το παρελθόν εμπνέει το μέλλον

Το παρελθόν εμπνέει το μέλλον Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οι αρχιτέκτονες (ντόπιοι και ξένοι) στον σχεδιασμό σύγχρονων και βιώσιμων κτιρίων, αντλούν όλο και συχνότερα ιδέες και αρχές της αρχαίας αραβικής αρχιτεκτονικής.

Χαρακτηριστικό, εν προκειμένω, είναι το υψηλής τεχνολογίας σύστημα σκίασης που εγκαταστάθηκε στην πρόσοψη του Al Bahar Towers στο Αμπού Ντάμπι και είναι εμπνευσμένο από την μυθολογία των “mashrabiya”, των καφασωτών πλαισίων που παρατηρούνται στην ισλαμική αρχιτεκτονική, τα οποία επέτρεπαν τα κρατούνται τα κτίρια δροσερά, δίχως να παρεμποδίζεται το φως του ήλιου.

Το νέο σύστημα αποτελείται από κινούμενα πλαίσια, επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά μοτίβα που προσομοιάζουν στα παλιά καφασωτά, τα οποία ελέγχονται από υπολογιστή, ξεδιπλώνονται και αναδιπλώνονται ως μια τεράστια “ομπρέλα” παρακολουθώντας την κίνηση του ήλιου και προστατεύοντας το κτίριο. Ο αυτοματοποιημένος μηχανισμός κλείνει τα “πλαίσια” σκίασης όταν ο ήλιος δύει. Στο Αμπού Ντάμπι, ηλιακές ακτίνες είναι δυνατόν να θερμάνουν την εξωτερική επιφάνεια των παραθύρων μέχρι και 90 βαθμούς Κελσίου !

Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, τα κτίρια μπορούν να προστατευθούν σημαντικά, χωρίς να στερούνται το φυσικό φως και ταυτόχρονα να απαιτούν 50% λιγότερο κλιματισμό. Με την ίδια αντίληψη σχεδιάστηκε και ένας εντυπωσιακός “κυλινδρικός” ουρανοξύστης στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Η εξωτερική επιφάνεια καλύπτεται εξ ολοκλήρου από ένα δικτυωτό πολυεπίπεδο πλαίσιο, κατασκευασμένο από αλουμίνιο και γυαλί.

Και οι δυο αυτές κατασκευές έχουν πιστοποιηθεί από αμερικανικές υπηρεσίες ως κτίρια αειφόρου αρχιτεκτονικής. Να σημειωθεί ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θεωρούνται ως καλός “σύμμαχος” στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Κατά την Παγκόμσια Τράπεζα, τα κράτη του Κόλπου έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλή επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, ωστόσο το Abu Dhabi, τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει την προσοχή σε καινοτόμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας.

Στην κατεύθυνση αυτή το πιο αξιοσημείωτο έργο είναι η Masdar City, μια πόλη που βρίσκεται στη φάση της κατασκευής και είναι σχεδιασμένη ως περιοχή με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Τα πράσινα χαρακτηριστικά της συνίστανται σε μια μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας δυναμικότητας 10 μεγαβάτ και ένα “ανεμόμυλο” ύψους 45 μέτρων, ο οποίος επιδρά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του αέρα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

 

Το παρελθόν εμπνέει το μέλλον

Το παρελθόν εμπνέει το μέλλον

Πηγή:http://www.tee.gr