Επικαιρότητα

Συμπόσιο για τις Βιώσιμες Πόλεις και την Ανάπτυξη από τον ΣΕΒ στη Θεσσαλονίκη

Συμπόσιο για τις Βιώσιμες Πόλεις και την Ανάπτυξη από τον ΣΕΒ στη Θεσσαλονίκη Συμπόσιο με θέμα: «Βιώσιμες πόλεις, Δυναμική Ανάπτυξης», διοργανώνει το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στην πόλη της Θεσσαλονίκης (Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο), την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, 10:00 – 17:00, με τη σημαντική συμβολή του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Με την πρωτοβουλία αυτή το Συμβούλιο φέρνει στο πεδίο της δημόσιας συζήτησης το κρίσιμο ζήτημα των Βιώσιμων Πόλεων, με σκοπό να αναδειχθούν οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες και τα οφέλη από τον σχεδιασμό και τη δημιουργία τους, τόσο για την κοινωνία και το περιβάλλον όσο και για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Σήμερα, πάνω από το 50% του πληθυσμού της Γης κατοικεί σε αστικό περιβάλλον. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 70% το 2050, κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει στην ΕΕ, όπου ο αστικός πληθυσμός προσεγγίζει το 75% του συνόλου. Οι πόλεις αποτελούν το κατ’ εξοχήν πεδίο στο οποίο θα κριθεί η μάχη της βιωσιμότητας. Και σ’ αυτή τη μάχη εμπλέκονται όλοι οι παράγοντες της κοινωνίας: κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, ΜΚΟ, κοινωνικές και θρησκευτικές οργανώσεις κ.λπ. Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη φιλοδοξεί να εστιάσει στους βασικούς άξονες διαμόρφωσης βιώσιμων πόλεων και να αναδείξει την αναπτυξιακή δυναμική που προκύπτει από το σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων.

«Η συζήτηση για το θέμα των Βιώσιμων Πόλεων και της δυναμικής ανάπτυξης για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, είναι απόλυτα επίκαιρη και στη χώρα μας» σημειώνει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κ. Ευθύμιος Βιδάλης. Απέναντι στην πρωτοφανή κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία χρειαζόμαστε καινοτόμους τρόπους και στρατηγικές αναπτυξιακής αντεπίθεσης. «Οι Βιώσιμες Πόλεις που θέλουμε είναι ανθρώπινες, σέβονται το περιβάλλον, είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμια κλίμακα και έχουν την ικανότητα διαρκούς βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη, της κοινωνίας και της επιχειρηματικής ζωής.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συμποσίου στην πρώτη ενότητα θα εξετασθούν σημαντικά επιμέρους πεδία για τον σχεδιασμό των Βιώσιμων Πόλεων, όπως οι αναπλάσεις, η διαχείριση αποβλήτων, η καινοτομία για τη δημιουργία ευφυών πόλεων και η κλιματική πραγματικότητα, μέσα από το πρίσμα της ελληνικής πραγματικότητας και των ευρωπαϊκών πολιτικών. Διεθνή πρότυπα βιώσιμων πόλεων όπως η Masdar City, αλλά και επιτυχημένες πρακτικές στην Ελλάδα, όπως ο Δήμος Ρεθύμνης, το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Βιώσιμες Πόλεις και ο σχεδιασμός της Ευφυούς Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν στη δεύτερη ενότητα. Τέλος, την πορεία της πόλης της Θεσσαλονίκης στο δρόμο της βιωσιμότητας θα εξετάσει πάνελ συζήτησης, το οποίο θα συντονίσει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης.

Το Συμπόσιο θα ξεκινήσει με σύντομη ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελου Λιβιεράτου, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννης Μπουτάρης καθώς και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), κ. Νικόλαος Πέντζος.

Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ειδικοί θα συζητήσουν και θα καταθέσουν την εμπειρία και τη γνώση τους στα επιμέρους θέματα του Συμποσίου, όπως οι κ.κ.: Δημήτρης Οικονόμου, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιώργος Κρεμλής, Διευθυντικό Στέλεχος, ΓΔ Περιβάλλοντος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δρ. Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, The Climate Reality Project ambassador, Norela Constantinescu, Policy Officer, Γ.Δ. Ενέργειας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σγουρής Σγουρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Masdar Institute of Science and Technology, UAE, Ρέα Ορφανού, Εθνική εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Βιώσιμες Πόλεις, Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιώργος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης, Δρ. Νίκος Κομνηνός, Καθηγητής Αστικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Καινοτομίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής & Ελεύθερων Χώρων, Δήμος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Σταύρου, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, ΣΒΒΕ, Χρυσόστομος Μακράκης-Καραχάλιος, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής, ΤΕΕ/Τμήμα Κ. Μακεδονίας και Πόλυ Ζέικου, Αντιπρόεδρος ΕΕ, Οργανισμός Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή:http://www.energia.gr