Επικαιρότητα

Ποια είναι τα 10 πιο «άχρηστα» συστατικά σε μια σαλάτα?

Ποια είναι τα 10 πιο «άχρηστα» συστατικά σε μια σαλάτα? Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες οι σαλάτες αποτελούν την πλέον δημοφιλή επιλογή για το καθημερινό γεύμα των πολιτών της Ευρώπης. Η επιλογή όμως των συστατικών μιας σαλάτας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς πρέπει αυτή να γίνεται με γνώμονα την περιεκτικότητα σε θρεπτικά υλικά.

Με λόγια απλά, πρέπει η σαλάτα να «εργάζεται» για την ποιότητα και την απαραίτητη ανασύνταξη των αναγκών του οργανισμού μας δίχως να απαιτείται μεγάλη ποσότητα και χρήση άσκοπων και περιττών υλικών.

Ανεξάρτητα με το αν η σαλάτα παρασκευάζεται στο σπίτι ή στο εστιατόριο, αυτή πρέπει να είναι δομημένη με υλικά επιλεγμένα που συντελούν στην υγιεινή και θρεπτική διατροφή. Για παράδειγμα, το σπανάκι αποτελεί μία εξεραιτική βάση για σαλάτα καθώς λειτουργεί πάρα πολύ καλά υπέρ του οργανισμού του ανθρώπου, προσφέροντας πλούσια θρεπτικά συστατικά όπως το φολικό οξύ, βιταμίνη C και ποτάσιο. Αντίστοιχα, μία σαλάτα που περιέχει τυρί, μπέικον και σάλτσα μπλε τυριού μπορεί να έχει περισσότερες θερμίδες από ένα τυπικό burger.

Τα 10 συστατικά που σίγουρα δεν είναι θρεπτικά και χρειάζονται ενίσχυση μεάλλα περισσότερο θρεπτικά για μια ισσοροπημένη διατροφολογικά σαλάτα είναι τα ακόλουθα :

Κρουτόν: Είναι γευστικότατα όμως ποσότητα μιας κούπας από κρουτόν προσθέτει 100 επιπλέον θερμίδες στην υγιεινή κατά τα άλλα σαλάτα. Αντικαταστήστε τα με αμύγδαλα ή καρύδια, τα οποία επίσης προσθέτουν θερμίδες όμως ταυτόχρονα δίνουν πρωτείνες, θρεπτικές ίνες και έχουν πλήθος άλλων υγιεινών χαρακτηριστικών.

Αγγούρι: Δείχνει μια έξυπνη επιλογή για την αντικατάσταση των κρουτόν, όμως δεν έχουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικές ίνες. Μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με σέλινο που είναι συστατικό διουρητικό με σημαντική συνεισφορά σε ποτάσιο και βιταμίνη Β6. Εναλλακτικά, το ψητό κολοκυθάκι είναι γευστικότατο αλλά και πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C και θρεπτικές ίνες.

Λάχανο: Είναι σχεδόν ανώφελο από θρεπτικής άποψης, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι ιδιαίτερα γευστικό. Αντί αυτού, λαχανικά όπως κόκκινα φύλλα δίνουν περισσότερη γεύση και βιταμίνες. Κατά κύριο λόγο όμως το σπανάκι προσφέρει πλούσια και σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα ο πειραματισμός με ραδίκια που δίνουν σημαντικά θρεπτικά χαρακτηριστικά.

Σάλτσα: Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η σάλτσα είναι συνοδευτική στη σαλάτα μας και όχι βασικό της χαρακτηριστικό. Μεγάλες ποσότητες προσθέτουν πολλές θερμίδες και οδηγούν το γεύμα μας στο να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα βαρύ. Πρέπει να προτιμούμε το ελαιόλαδο ή χυμό λεμονιού που κάνουν τα συστατικά της σαλάτας μας να λάμπουν και όχι να πνίγονται.

Τυρί: Σίγουρα αποτελεί συστατικό που προσδίδει γεύση, πρωτεΐνες και ασβέστιο, αυξάνει σημαντικά όμως τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερίνη. Για να αντικαταστήσουμε την κρεμώδη υφή του τυριού μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λεπτοκομμένες φέτες αβοκάντο.

Φασολάκια: Δεν έχουν κάποια ανθυγιεινά χαρακτηριστικά, όμως δεν προσδίδουν κανένα σημαντικό θρεπτικό χαρακτηριστικό. Μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με μπρόκολο, που είναι συστατικό με μειωμένη περιεκτικότητα υδατανθράκων κατά 50%, έχει σαφώς χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, ενώ παράλληλα έχει και αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά. Ακόμα και τα μπιζέλια έχουν ισχυρότερα θρεπτικά χαρακτηριστικά από τα φασολάκια.

Λάχανα αλφάλφα: Έχουν πολυ χαμηλές θερμίδες αλλά και κάθε άλλες θρεπτικές ουσίες. Θα άξιζε η δοκιμή με βλαστάρια από φασολάκια που έχουν πολύ περισσότερες βιταμίνες.

Noodles: Είναι γευστικός πειρασμός, είναι τραγανά, αρκεί μισή κούπα, όμως, για 130 επιπλέον θερμίδες και 5 γραμμάρια λιπαρά. Αν θέλουμε να προσθέσουμε κάποιο αλμυρό συστατικό, το ψημένο σουσάμι είναι ιδανικό καθώς έχει χαμηλή χοληστερίνη ενώ είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο και άλλες θρεπτικές ίνες ενώ αντίστοιχες ιδιότητες έχουν οι τηγανητές ροδέλλες κρεμυδιού.

Καλαμπόκι: Είναι συστατικό που δίνει τόνο γλυκιάς γεύσης και τίποτε άλλο! Μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με τεύτλα που έχουν σημαντικό φολικό οξύ ενώ δίνουν εφάμιλη γλυκιά γεύση. Επίσης τα αποξηραμένα cranberries είναι πολύ καλά υποκατάστατα ώντας πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδοτικά.

Μπέικον: Δε χρειάζεται να ειπωθούν πολλά...Η περιεκτικότητά τους σε σόδιο και λιπαρά είναι ικανά να τινάξουν κάθε κλίμακα μέτρησης στον αέρα! Η τραγανή τους υφή μπορεί να αντικατασταθεί με σπόρους κολοκύθας, που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε μέταλα και ψευδάργυρο, ή ηλιόσπορο που είναι μια καλή πηγή φολικού οξέος.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε, μια μικρή επιείκια στα υλικά αυτά δεν είναι αμαρτία, μια σαλάτα όμως γεμάτη από τα συστατικά αυτά εξαφανίζει τον υγιεινό χαρακτήρα του γεύματος μας!