Επικαιρότητα

Ούτε σταγόνα αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, υποστηρίζει νέα έρευνα

Ούτε σταγόνα αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, υποστηρίζει νέα έρευνα Οι έγκυες γυναίκες που πίνουν έστω και λίγες ποσότητες αλκοόλ, όπως ένα έως δύο ποτήρια κρασί την εβδομάδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, διακινδυνεύουν να επιφέρουν την μείωση του δείκτη νοημοσύνης του παιδιού τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Αν και η επίπτωση του αλκοόλ δεν φαίνεται να είναι μεγάλη, οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν, με δεδομένο ότι, όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, τα άτομα χαμηλότερης νοημοσύνης γενικά βρίσκονται σε κοινωνικά δυσμενέστερη θέση, έχουν χειρότερη υγεία και τείνουν να πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον δρα Ρον Γκρέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, συσχέτισαν το δείκτη νοημοσύνης (IQ) 4.167 παιδιών με το αν και πόσο αλκοόλ έπιναν οι μητέρες κατά την εγκυμοσύνη τους.

Το αλκοόλ, όπως και το μονοξείδιο του άνθρακα από τα τσιγάρα, περνάει εύκολα μέσω του πλακούντα από το αίμα της μητέρας στο αίμα του παιδιού, βάζοντας το τελευταίο σε κίνδυνο. Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ, της τάξης της μίας έως έξι μερίδων (ποτών) την εβδομάδα, επιδρά στην εξυπνάδα του παιδιού. Προηγούμενες μελέτες πάνω στο θέμα δεν είχαν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να απομονωθεί η επίδραση του αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία της μητέρας, το μορφωτικό επίπεδό της, το κάπνισμα, τη διατροφή της κ.α.

Η νέα μελέτη απέκλεισε τους άλλους παράγοντες εστιάζοντας στις αλλαγές λόγω του αλκοόλ σε γονίδια (των παιδιών και των μητέρων τους) που εμπλέκονται στη νοημοσύνη και δεν επηρεάζονται από κοινωνικές παραμέτρους, τον τρόπο ζωής κλπ.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τέσσερις γενετικοί παράγοντες, οι οποίοι αφορούν γονίδια που μεταβολίζουν το αλκοόλ, συσχετίζονται στενά με το επίπεδο νοημοσύνης των παιδιών στην ηλικία των οκτώ ετών.

Κατά μέσο όρο, ο δείκτης νοημοσύνης του παιδιού ήταν περίπου δύο μονάδες (1,8) μικρότερος για κάθε μια γενετική μετάλλαξη που είχε. Αντίθετα, τα παιδιά των εγκύων που δεν είχαν πιει καθόλου αλκοόλ, δεν εμφάνιζαν ανάλογη μείωση της νοημοσύνης στην ηλικία των οκτώ ετών.

Αν και δεν ήσαν σε θέση να αποδείξουν μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος πέρα από κάθε αμφιβολία, οι Βρετανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι η έρευνά τους δείχνει πως είναι η έκθεση στο αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη αυτή που ευθύνεται για την κατοπινή μείωση της νοημοσύνης των παιδιών.

«Εξαρτάται από κάθε γυναίκα να αποφασίσει αν θα πίνει ή όχι κατά την εγκυμοσύνη της, εμείς απλώς παρέχουμε τα στοιχεία. Όμως θα συνιστούσα να αποφύγει το αλκοόλ. Γιατί να το ρισκάρει;», δήλωσε ο Ρον Γκρέι.

Η κύρια ερευνήτρια δρ Σάρα Λιούις πρόσθεσε ότι «όπως δείχνουν τα ευρήματα, ακόμα και μέτρια επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ που θεωρούνται ακίνδυνα, επιδρούν στην παιδική νοημοσύνη, επειδή το αλκοόλ επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου».

Οι επίσημες ιατρικές οδηγίες πάνω στο ζήτημα είναι κάπως αντιφατικές, καθώς άλλοτε συνιστούν την πλήρη αποχή των εγκύων από το αλκοόλ και άλλοτε ανέχονται τη μικρή κατανάλωσή του, θεωρώντας την ασφαλή.

 

Πηγή:http://www.tvxs.gr