Επικαιρότητα

Στο λιμάνι της Πάτρας το ερευνητικό Nordic Explorer

Στο λιμάνι της Πάτρας το ερευνητικό Nordic Explorer Κατέπλευσε την Κυριακή στο λιμάνι της Πάτρας το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος, Nordic Explorer, το οποίο θα πραγματοποιήσει τις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες ανατέθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή, συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται στις αρχές του 2013 και θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση.

Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμικές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση της εταιρείας θα προέλθει από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρείες που θα ενδιαφερθούν.

«Η έναρξη των σεισμικών ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, είναι ένα σπουδαίο μήνυμα εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας», δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr