Επικαιρότητα

Νέο πρόγραμμα σπουδών στο Αιγαίο με την αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών πληροφορικής για την προστασία της ελληνικής φύσης

Νέο πρόγραμμα σπουδών στο Αιγαίο με την αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών πληροφορικής για την προστασία της ελληνικής φύσης To Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Texas at Arlington, με το Εθνικό Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος», και το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έπειτα από πολύμηνη προετοιμασία, ξεκινάει για πρώτη χρονιά φέτος ένα νέο πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα (http://studyabroad.iit.demokritos.gr/). Αντικείμενό του προγράμματος είναι η αξιοποίηση των εφαρμογών της πληροφορικής στην έρευνα για την προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος.

Η διδασκαλία του προγράμματος θα γίνει στη θαλάσσια ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στη Σάμο και στα εργαστήρια του Δημόκριτου στην Αθήνα. Η διδασκαλία θα βασιστεί στην πολυετή έρευνα και δράση του Αρχιπελάγους για την προστασία του μοναδικού περιβάλλοντος των ελληνικών θαλασσών, καθώς και στις προσπάθειες του Αρχιπελάγους για να αναδειχθεί στο παγκόσμιο κοινό η ξεχωριστή σημασία του φυσικού πλούτου του Αιγαίου.

Η διοργάνωση του συγκεκριμένου προγράμματος σπουδών κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα προσφερθεί τεχνογνωσία και εξειδίκευση από διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες πληροφορικής με στόχο την ανάπτυξη εργαλείων, που θα συμβάλλουν στην προστασία της ελληνικής φύσης. Η συμβολή ειδικών από: το Πανεπιστήμιο του Texas at Arlington - ένα κορυφαίο Πανεπιστήμιο παγκοσμίως στον τομέα της πληροφορικής -, τον Δημόκριτο που ηγείται στην έρευνα στον τομέα αυτό στην Ελλάδα, καθώς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που δείχνει ταχεία ανάπτυξη στον τομέα της πληροφορικής, θα δώσει μία σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη πολύτιμων εργαλείων για την έρευνα και δράση για την προστασία της ελληνικής φύσης. Στόχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι η δημιουργία ενός μόνιμου εκπαιδευτικού προγράμματος με το συγκεκριμένο αντικείμενο, το οποίο θα αναδεικνύει τη φύση των ελληνικών νησιών και θα αποτελεί έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τις κοινωνίες του Αιγαίου.

Η υλοποίηση προγραμμάτων σπουδών από ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, αποτελεί έναν τομέα που έχει έως σήμερα μηδαμινή ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αντιθέτως, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν αναπτύξει αξιόλογη δραστηριότητα στον τομέα αυτό και δέχονται ετησίως δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στα πλαίσια αντίστοιχων προγραμμάτων. Βλέπουμε όμως ότι στις χώρες αυτές, υπάρχει στρατηγική, για την ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία όχι μόνο προσφέρουν ανάπτυξη, αλλά παράλληλα εισάγουν νέα τεχνογνωσία και εξειδίκευση.