Επικαιρότητα

Το γαλάζιο ιγκουάνα ξεγλιστρά από τον κίνδυνο εξαφάνισης

Το γαλάζιο ιγκουάνα ξεγλιστρά από τον κίνδυνο εξαφάνισης Πριν από μια δεκαετία, μόλις 10 με 25 ιγκουάνα επιζούσαν στο νησί Γκράντ Κέιμαν της Καραϊβικής, το μόνο μέρος της Γης όπου απαντώνται.

Τώρα, όμως, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί στα 750 άτομα και το μοναδικό ερπετό βγαίνει από τη λίστα των ειδών που αντιμετωπίζουν κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οργάνωση που συντάσσει την επίσημη λίστα των απειλούμενων ειδών, αποφάσισε να αλλάξει την κατάταξη του γαλάζιο ιγκουάνα από τα «κρισίμως κινδυνεύοντα» είδη στα «απειλούμενα».

Είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαν να ελπίζουν οι βιολόγοι, δεδομένου ότι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο Γκραν Κέιμαν είναι τόσο εκτεταμένες ώστε ο πληθυσμός είναι απίθανο να ανακάμψει ποτέ στα αρχικά επίπεδα των δεκάδων χιλιάδων ατόμων.

«Παρόλα αυτά, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε το μακροπρόθεσμο στόχο μας για έναν πληθυσμό 1.000 τουλάχιστον ατόμων» σχολίασε ο Φρεντ Μπάρτον, διευθυντής του Προγράμματος για την Ανάκαμψη του Γαλάζιου Ιγκουάνα.

Το γαλάζιο ιγκουάνα (Cyclura lewisi) είναι μια μεγαλόσωμη σαύρα που φτάνει σε μήκος το 1,5 μέτρο και σε βάρος τα 14 κιλά. Ζει στο έδαφος και σκαρφαλώνει στα δέντρα, όπου τρέφεται κυρίως με φρούτα, λουλούδια και βλαστούς.

Δεν έχει στενή σχέση με τα εδαφόβια και τα υδρόβια ιγκουάνα των Γκαλάπαγκος, τα οποία κατατάσσονται στην ίδια οικογένεια αλλά σε διαφορετικά γένη.

 

Πηγή:http://news.in.gr