Επικαιρότητα

Αρχίζει η ανακύκλωση συσκευασιών στη Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα της Ανακύκλωσης Συσκευασιών με έναν Μπλε Κάδο ξεκινά την 1η Ιουλίου από τη 2η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης μέσα από τη συνεργασία του Δήμου με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα (Τρίτη) 21 Ιουνίου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, παρουσία του αντιδημάρχου Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Στάθη Αβραμίδη, του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνου Ζέρβα, του εκπροσώπου της Ανατολικής Αναπτυξιακής Εταιρείας ΑΕ Σωκράτη Φάμελου και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για θέματα Ανακύκλωσης Θανάση Παππά.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε τη σπουδαιότητα της Ανακύκλωσης για την καθαριότητα της πόλης, δεδομένης της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και κατΆ επέκταση της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του συστήματος καθαριότητας αλλά και της μείωσης του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο κ. Μπουτάρης εξήγησε πως το πρόγραμμα της Ανακύκλωσης ξεκινάει από τη 2η Δημοτική Κοινότητα, με την εκστρατεία ενημέρωσης πόρτα-πόρτα που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης από χθες (Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011) και για δέκα ημέρες, ενώ από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου αρχίζει η ανάπτυξη των Μπλε κάδων στις γειτονιές της 2ης Δημοτικής Κοινότητας. Η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων προγραμματίζεται για την 1η Ιουλίου 2011.

Σύμφωνα με στοιχεία από εμπειρία άλλων περιοχών που εφαρμόζουν το σύστημα Ανακύκλωσης με έναν Μπλε Κάδο της ΕΕΑΑ, τα οποία παρουσίασε ο κ. Σωκράτης Φάμελος, εκπρόσωπος της Ανατολικής Αναπτυξιακής Α.Ε., στόχος είναι το 10% των απορριμμάτων σε ετήσια βάση να μην φτάνει στο ΧΥΤΑ αλλά να ανακυκλώνεται, σώζοντας περί τα 100.000 δέντρα ετησίως αλλά και περίπου 500.000 Ευρώ ετησίως από το τέλος ταφής απορριμμάτων που καταβάλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για χρήση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, ο στόχος του 10% επιτυγχάνεται συνήθως μετά από δύο έως τρία χρόνια εντατικής ανάπτυξης του συστήματος Ανακύκλωσης με έναν Μπλε κάδο.

Οι βασικές αρχές του συστήματος Ανακύκλωσης, όπως τις ανέπτυξε ο κ. Φάμελος είναι:

  • Θα εξασφαλίζεται κάδος ανακύκλωσης κοντά σε κάθε νοικοκυριό και κάθε παραγωγό ανακυκλώσιμων υλικών (όπως εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, κτλ.)
  • Θα γίνεται ενημέρωση σε κάθε κάτοικο και κάθε παραγωγό, πόρτα-πόρτα, δίνοντας την ειδική τσάντα μέσα στην οποία μπορούν να τοποθετούν τα ανακυκλώσιμα μέχρι να τα πετάξουν στον ειδικό κάδο
  • Θα γίνεται οργανωμένα και τακτικά η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων
  • Θα ενημερώνεται τακτικά ο κάτοικος και γενικότερα η κοινωνία για τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης
Σημειώνεται πως όλη η προσπάθεια στηρίζεται σε σχεδιασμό και έχει άμεση και επιστημονική επίβλεψη.