Επικαιρότητα

8 υποψήφιες ευρωπαϊκές πόλεις για τον τίτλο «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης»

8 υποψήφιες ευρωπαϊκές πόλεις για τον τίτλο «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» Οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις είναι υποψήφιες για τον τίτλο «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το έτος 2015, το Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο), οι Βρυξέλλες (Βέλγιο), η Γλασκόβη (Ηνωμένο Βασίλειο), το Δουβλίνο (Ιρλανδία), το Κάουνας (Λιθουανία), η Κιουτάχεια (Τουρκία), το Μπίντγκοζ (Πολωνία) και η Λιουμπλιάνα (Σλοβενία).

Πρόκειται για την έκτη απονομή του βραβείου «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Ενθαρρυντικό γεγονός είναι ότι συμμετέχουν πόλεις που είχαν υποβάλει και στο παρελθόν υποψηφιότητα, τόνισε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για το Περιβάλλον, Γιάνεζ Ποτότσνικ. «Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις θέτουν τα παγκόσμια πρότυπα για την αστική βιωσιμότητα με πρωτοπόρες καινοτόμες λύσεις για τις οικολογικές προκλήσεις. Το βραβείο για την 'Πράσινη Πρωτεύουσα' είναι μοναδική ευκαιρία για να μοιραστούν τη γνώση τους με την υπόλοιπη Ευρώπη», υπογράμμισε ο επίτροπος της Ε.Ε.

Διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσει τις υποψηφιότητες με βάση 12 δείκτες, συμβολή στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, βιώσιμες μεταφορές, πράσινες αστικές περιοχές που ενσωματώνουν την αειφόρο χρήση της γης, δράση για τη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας, ατμοσφαιρικός αέρας, επίπεδα θορύβου, διαχείριση αποβλήτων, κατανάλωση νερού και επεξεργασία των λυμάτων, οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση, διαχείριση του περιβάλλοντος από την αυτοδιοικητική αρχή και ενεργειακή απόδοση.

Ο τίτλος απονέμεται από το 2010. Η πρώτη πόλη που κέρδισε τον τίτλο ήταν η Στοκχόλμη και ακολούθησαν το Αμβούργο το 2011 και η Βιτόρια - Γκαστέιζ το 2012. Η Νάντη θα είναι «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» το 2013 και η Κοπεγχάγη το 2014. Ολες οι ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 200.000 κατοίκους μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τον τίτλο της «Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης» για το έτος 2015. Στις περιπτώσεις χωρών που δεν διαθέτουν πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, μπορεί να θέσει υποψηφιότητα η μεγαλύτερη πόλη τους. Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2013.

Οι τρεις βασικοί στόχοι του βραβείου

1 Βραβεύονται πόλεις οι οποίες έχουν σαφώς καταγεγραμμένο ιστορικό επίτευξης υψηλών περιβαλλοντικών στόχων.

2 Ενθαρρύνονται οι πόλεις ώστε να προσηλώνονται στην επίτευξη φιλόδοξων στόχων περιβαλλοντικής βελτίωσης στο μέλλον και στόχων αειφόρου ανάπτυξης.

3 Προβάλλονται υποδειγματικές περιπτώσεις, από τις οποίες να εμπνέονται άλλες πόλεις και να προωθούνται οι βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η ιστορία της «πράσινης» πρωτεύουσας

Τον Ιούνιο του 2013 θα ανακοινωθεί η νικήτρια πόλη για τον τίτλο «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το έτος 2015.

Με βάση 12 δείκτες θα αξιολογήσει η Διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τις συμμετοχές.

Από το 2010 απονέμεται ο τίτλος, ενώ πρώτη πόλη που κέρδισε ήταν η Στοκχόλμη.

Το 2011 ακολούθησε το Αμβούργο και η Βιτόρια - Γκαστέιζ το 2012.

Το 2013 η Νάντη θα είναι η «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης», ενώ το 2014 σειρά έχει η Κοπεγχάγη.

Πόλεις με πάνω από 200 χιλ. κατοίκους μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τον τίτλο της «Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης» για το έτος 2015.

 

8 υποψήφιες ευρωπαϊκές πόλεις για τον τίτλο «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης»

Πηγή:http://www.imerisia.gr