Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Παραγωγή και πώληση ρεύματος από... κοπριά

Θεσσαλονίκη: Παραγωγή και πώληση ρεύματος από... κοπριά Αξιοποιώντας τις κοπριές των 10.000 γουρουνιών που εκτρέφει στη μονάδα του παράγει ρεύμα ένα ιδιοκτήτης χοιροτροφικής μονάδας στο Καμποχώρι Ημαθίας, πουλώντας το στη συνέχεια στη ΔΕΗ.

«Ευελπιστώ σε 5 συνολικά χρόνια από την ημέρα λειτουργίας της μονάδας, να έχω κάνει απόσβεση του κόστους εγκατάστασής της που ανήλθε στα 1,3 εκατομμύρια ευρώ» αναφέρει ο ΑΜΠΕ ο ιδιοκτήτης της μονάδας, Αντώνης Γκασνάκης.

Όπως εξηγεί, το χοιροτροφείο παράγει 250 KW/ώρα εκ των οποίων τα 80 με 110 KW χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις ανάγκες της μονάδας και τα υπόλοιπα πωλούνται στο δίκτυο της ΔΕΗ.

«Ένα ποσό περίπου 25.000 τον μήνα, χωρίς το ΦΠΑ που καλούμαστε να πληρώσουμε, αποτελεί το μόνιμο έσοδό μας από τη ΔΕΗ» διευκρινίζει, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ΔΕΗ τους χρωστάει μέχρι στιγμής λογαριασμούς 4 μηνών.

«Θα θέλαμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητα της μονάδας μας βιοαερίου και να παράγουμε μισό ΜW, αξιοποιώντας τα υπολείμματα και των υπολοίπων χοιροτροφείων της περιοχής αλλά αυτό αποτελεί μια επιπλέον επένδυση της τάξης των 400.000 ευρώ που αδυνατούμε να καλύψουμε τη στιγμή που η ΔΕΗ μας χρωστάει ήδη» σημειώνει ο κ.Γκασνάκης.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr