Επικαιρότητα

Rethink Athens: Επελέγησαν εννέα προτάσεις για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας

Rethink Athens: Επελέγησαν εννέα προτάσεις για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας Η Αθήνα μπορεί να μπει ξανά στο διεθνή χάρτη και να γίνει μια πόλη δυναμική, ζωντανή, αναπτυξιακή: αυτή είναι η πεποίθηση των μελών της κριτικής επιτροπής του Rethink Athens που επέλεξαν 9 προτάσεις για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας από την Αμαλίας ως την Πατησίων.

Η Αθήνα μπορεί να τα καταφέρει, το «κενό» μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει κέντρο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν μετά από ένα διήμερο πολύωρων συσκέψεων τα μέλη της κριτικής επιτροπής του πρώτου σταδίου του Rethink Athens. Κορυφαίοι διακεκριμένοι καθηγητές αρχιτεκτονικής και αστικής ανάπλασης από το εξωτερικό και την Ελλάδα, εξέτασαν τις 71 προτάσεις που υπεβλήθησαν για το πρώτο στάδιο του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου που οργανώνει και χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Ωνάση. Οι αποφάσεις επιφυλάσσουν ευχάριστες εκπλήξεις, ενδεικτικές της ποιότητας και του υψηλού ενδιαφέροντος των προτάσεων που υποβλήθηκαν.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν παμψηφεί να περάσουν στο δεύτερο και τελικό στάδιο εννέα (9) προτάσεις -αντί για τις τρεις (3) έως οκτώ (8) όπως αρχικά προβλεπόταν και τούτο διότι μια επιπλέον πρόταση – πέραν των 8 - ισοψήφησε με τις προηγούμενες, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης. Επιπλέον, επέλεξαν τη μία (1) ουτοπική πρόταση, η οποία θα ανακοινωθεί και θα παρουσιαστεί με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Κάθε μία από τις εννέα προτάσεις θα λάβει το χρηματικό έπαθλο των 25.000 ευρώ, ενώ η ουτοπική-οραματική πρόταση θα λάβει το ποσό των 10.000 ευρώ (υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν προκρίνεται στο επόμενο στάδιο). Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του πρώτου σταδίου, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις προτάσεις που μελέτησαν και για τη δυναμική που μπορούν να προσδώσουν στο κέντρο της Αθήνας, με κριτήρια αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, αστικά και κοινωνικά.

«Η κρίση του πρώτου σταδίου ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με 9 επιλογές να προκρίνονται για το δεύτερο στάδιο», δηλώνει η κα Μαριάννα Μόσχου, γενική γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση και μέλος της κριτικής επιτροπής. Η διεθνής εμπειρία της διακεκριμένης επιτροπής μας από παρόμοιες παρεμβάσεις διεθνώς με συγκεκριμένα και βιώσιμα αποτελέσματα, μας στηρίζει στην ανάληψη της ευθύνης για αυτό το σημαντικό έργο».

Η κριτική επιτροπή αποφάσισε επίσης να γίνει εξαγορά τριών (3) ακόμα προτάσεων, έναντι του ποσού των 5.000 ευρώ εκάστης με το σκεπτικό ότι αναπτύσσονται σε αυτές ενδιαφέροντες προβληματισμοί , που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά την εξέλιξη του έργου.

Τις προσεχείς ημέρες θα ολοκληρωθεί η καταγραφή και επεξεργασία συμπερασμάτων που προέκυψαν από τη συνεδρίαση της επιτροπής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο η προκήρυξη του δεύτερου και τελικού σταδίου του Rethink Athens. Στην προκήρυξη αυτή θα υπάρχουν επιπλέον στοιχεία και υποδείξεις προς τους υποψηφίους με βάση και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Στις 19 Οκτωβρίου οι συμμετέχοντες του πρώτου σταδίου του διαγωνισμού θα ενημερωθούν μέσω του ιστότοπου του διαγωνισμού www.rethinkathenscompetition.org για το εάν πέρασαν στο δεύτερο στάδιο προσχεδίων του διαγωνισμού. Τελικός στόχος του έργου πνοής είναι η ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, η δημιουργία ενός κέντρου με ζωντάνια που θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα και την κατοίκηση.

«Το Rethink Athens είναι τόσο πρωτοποριακό όσο και αισιόδοξο» δηλώνει ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Anthony Vidler. «Πρωτοποριακό καθώς απευθύνει κάλεσμα για τη δημιουργία μιας ευρείας σειράς χωροταξικών και περιβαλλοντικών ιδεών για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό συνθήκες μερικής εγκατάλειψης. Αισιόδοξο, διότι σε αυτή την περίοδο βαθιάς ύφεσης με την ανάπτυξη εγκλωβισμένη, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ευνοϊκότερους όρους ζωής στην καρδιά της Αθήνας που είναι το μητροπολιτικό κέντρο και πρωτεύουσα της χώρας. Η εξαιρετική διαδικασία του διαγωνισμού προκαλεί τη συμμετοχή του διεθνούς, εθνικού και τοπικού δυναμικού για την αντιμετώπιση των σύνθετων κοινωνικών, αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών προβλημάτων της περιοχής, εξασφαλίζοντας την ευρύτερη δυνατή δημόσια συζήτηση. Η συμμετοχή ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην πρώτη κριτική επιτροπή διευρύνει την όλη διαδικασία, επιτρέποντας να γίνει και σύγκριση των ειδικών συνθηκών της Αθήνας, με άλλες αντίστοιχες προσπάθειες αστικής ανάπλασης».

 

Πηγή:http://www.iefimerida.gr