Επικαιρότητα

Ουίσκι αντί για βενζίνη;

Ουίσκι αντί για βενζίνη; Η Σκωτία όπως είναι γνωστό είναι μια από τις πιο γνωστές χώρες παραγωγής ουίσκι. Έτσι ο Martin Tangney, 47 ετών, ιδρυτής της Celtic Renewables Ltd, μια επιχείρηση με έδρα το Εδιμβούργο που αναπτύχθηκε από το ερευνητικό έργο, του ίδιου της, του ιδιοκτήτη, ως διευθυντή του Κέντρου Ερευνών για τα βιοκαύσιμα στο Edinburgh Napier University, πρότεινε την χρήση υποπροϊόντων από το ουίσκι αντί για βενζίνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής και η ομάδα του έχουν αναπτύξει την τεχνολογία για την παραγωγή βιοβουτανόλης από τα υποπροϊόντα του ουίσκι.

H Tullibardine Ltd, ένας ανεξάρτητος παραγωγός στο Perthshire, υπέγραψε συμφωνία τον περασμένο μήνα με την Celtic Renewables με στόχο να αποτελέσει το πρώτο αποστακτήριο στον κόσμο του οποίου τα απόβλητα θα μετατραπούν σε προηγμένα βιοκαύσιμα, με τα οποία θα τροφοδοτούνται οχήματα. Με αυτό τον τρόπο πολλά απόβλητα από την παραγωγή του ουίσκι αντί να διοχετεύονται στην θάλασσα όπως γίνεται μέχρι τώρα θα μετατρέπονται σε βιοκάυσιμα.

Μια τέτοια ενέργεια θα σημάνει αύξηση των θέσεων εργασίας και της τοπικής οικονομίας της Σκωτίας καθώς σε περίπτωση που πετύχει το εγχείρημα και άλλα αποστακτήρια θα κάνουν το ίδιο. Η κυβέρνηση μάλιστα της Σκωτίας στηρίζει αυτό το τολμηρό εγχείρημα και οικονομικά, άλλωστε η Σκωτία αποτελεί μια χώρα που βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Πηγή:http://www.greenbusiness.gr