Επικαιρότητα

Οικονομικό καύσιμο για στρατιωτική χρήση

Οικονομικό καύσιμο για στρατιωτική χρήση Μία πρωτοποριακή μέθοδο παραγωγής καυσίμων από θαλασσινό νερό αναπτύσσει το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως ανακοίνωσε το Εργαστήριο Θαλάσσιων Ερευνών (NRL) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, η έρευνα ολοκληρώνεται σύντομα.

Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύεται στο «Journal of Renewable and Sustainable Energy» το NRL αναφέρει ότι οι ερευνητές του κατάφεραν να απομονώσουν διοξείδιο του άνθρακα και αέριο υδρογόνο από θαλασσινό νερό. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούν στη συνέχεια με τη χρήση καταλυτών να μετατραπούν σε στρατιωτικό καύσιμο τύπου J-5, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας που θέτει το Π.Ν. των ΗΠΑ.

Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη -φιλική προς το περιβάλλον- τεχνολογία και η επιτυχής αξιοποίησή της θα επιτρέψουν στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να διευκολύνει τον εν πλω ανεφοδιασμό του στόλου του. Ενδεικτικά, το 2011 μεταφέρθηκαν με πετρελαιοφόρα σκάφη σχεδόν 600 εκατ. γαλόνια καυσίμων σε πλοία του Π.Ν. των ΗΠΑ στα ανοιχτά. Γίνεται αντιληπτό ότι τέτοιας έκτασης μεταφορές αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών, οι οποίες καθίστανται ακόμα πιο εμφανείς όταν πρόκειται για μεταφορές σε πεδία πολεμικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει στο Π.Ν. των ΗΠΑ να ενισχύσει κατακόρυφα την αυτονομία του και να αποφύγει τις συνέπειες από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Heather Willauer, το κόστος της νέας τεχνολογίας κυμαίνεται μεταξύ 3 και 6 δολαρίων το γαλόνι, το οποίο συμπεριλαμβάνει και τις δαπάνες για τον ειδικό εξοπλισμό, τη λειτουργία του και τη συντήρησή του, αλλά και το κόστος για την υγροποίηση.

 

Πηγή:http://www.zougla.gr