Επικαιρότητα

Η Νορβηγία διπλασιάζει το φόρο άνθρακα για τους πετρελαϊκούς ομίλους

Η Νορβηγία διπλασιάζει το φόρο άνθρακα για τους πετρελαϊκούς ομίλους Το διπλασιασμό του φόρου άνθρακα για τους νορβηγικούς πετρελαϊκούς ομίλους ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Νορβηγίας, προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα προωθήσει περικοπές των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και σε ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας της Νορβηγίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για να προστατευθούν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Έτσι από το 2013, οι πετρελαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Βόρειο Θάλασσα θα καλούνται να καταβάλουν 55,6 ευρώ ανά τόνο CO2, ενώ φόρος άνθρακα ύψους 6,8 ευρώ ανά τόνο εισάγεται και για την αλιευτική βιομηχανία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος της σκανδιναβικής χώρας, οι επενδύσεις σε προγράμματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και προαγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ενισχυθούν κατά 1,36 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Νορβηγία θα διοχετεύσει σε αναπτυσσόμενες χώρες 400 εκατομμύρια ευρώ - από 54 εκ. που διέθεσε το 2012- για να τις βοηθήσει στην προστασία των τροπικών δασών που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr