Επικαιρότητα

Μανιτάρια που φωσφορίζουν ανακαλύφθηκαν στο Βόρνεο

Μανιτάρια που φωσφορίζουν ανακαλύφθηκαν στο Βόρνεο Ένας κόσμος βγαλμένος θα έλεγε κανείς από παραμύθι. Μανιτάρια που φωσφορίζουν, αράχνες που χοροπηδούν σαν ακρίδες κι ένα φυτό- τουαλέτα για μικρά ζώα. Ο θαυμαστός κόσμος της ζούγκλας στο Βόρνεο.

Επιστήμονες από το Κέντρο Φυσικής Βιοποικιλότητας στην Ολλανδία έκαναν μια αποστολή στην ανεξερεύνητη αυτή γη για να μελετήσουν τη βιοποικιλότητα γύρω από το όρος Κιναμπάλου, στο υψηλότερο σημείο του Βόρνεο. Στις «αποσκευές» τους πήραν 3.500 δείγματα DNA από 1.400 είδη ζώων, φυτών και μυκήτων.

Από τα δείγματα αναγνώρισαν 160 νέα είδη -μεταξύ των οποίων αράχνες, μανιτάρια, σκαθάρια, σαλιγκάρια, τερμίτες κ.α.-, που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστα στην επιστήμη.

Εκτός από τα μανιτάρια που φωσφορίζουν τη νύχτα, οι έρευνες αποκάλυψαν και μια σπάνια μύγα με μάτια – κεραίες που πολλές φορές ξεπερνούν σε μήκος το σώμα της, καθώς και το φυτό «Nepenthes lowii» που φύεται στο Βόρνεο και προμηθεύεται το άζωτο που χρειάζεται από τις ακαθαρσίες μικρών ζώων. Για να πετύχει τον στόχο του το φυτό – τουαλέτα προσελκύει μικρά θηλαστικά και τα ταΐζει με νέκταρ.

 

Πηγή:http://www.24h.gr