Επικαιρότητα

Το greek food ασπίδα κατά του καρκίνου του δέρματος

Το greek food ασπίδα κατά του καρκίνου του δέρματος Στη σαλάτα, τα λαχανικά, τη φέτα, το ελαιόλαδο, το κρασί και σε ό,τι άλλο ελληνικό περιέχει η διατροφή μας αναζήτησαν και βρήκαν οι επιστήμονες την ασπίδα κατά του καρκίνου του δέρματος.

Ερευνητές σε Αυστραλία και Ισραήλ μελέτησαν ενδελεχώς ό,τι παραδοσιακά οι Ελληνες σερβίρουν στο τραπέζι τους και διαπίστωσαν ότι το greek food είναι ικανό να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης της εν λόγω μορφής καρκίνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην ελληνική διατροφή οφείλεται και το γεγονός ότι οι Ελληνες παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά μελανώματος από τους Αυστραλούς.

Η ομογενής, επικεφαλής της Σχολής Διαιτολογίου και Διατροφής του Πανεπιστημίου Λα Τρομπ της Μελβούρνης, Κάθριν Ιτσιόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα πορίσματα της έρευνας και για το γεγονός ότι αυτή λαμβάνεται υπόψη και στον σχεδιασμό της διατροφής των παιδιών.

Εξάλλου, ανάλογη έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή έγινε και από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και τα πορίσματά της παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο στο Σίδνεϊ.

Οπως εξήγησε η δρ Νίβα Σαφίρα, η υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που ταιριάζουν στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής παίζει προστατευτικό ρόλο και μειώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος.

«Η μεσογειακή δίαιτα μάς παρέχει μέσα από μια ποικιλία τροφίμων (κραμβοειδή λαχανικά, ντομάτες, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή φρούτα, φρέσκα βότανα, κρασί, ελαιόλαδο) πολύτιμα βιοδραστικά μόρια με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, που συμμετέχουν στη θωράκιση του οργανισμού μας έναντι του καρκίνου του δέρματος» σημείωσε χαρακτηριστικά η δρ Σαφίρα.

«Η συστηματική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και βοτάνων καθώς και ψαριών πλούσιων σε Ω-3 λιπαρά οξέα δίνει τέτοια προστασία ικανή να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο για την ανάπτυξη αυτού του καρκίνου. Ενδεικτικά, τα εσπεριδοειδή φρούτα αποτελούν κύριες πηγές β-κρυπτοξανθίνης, τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο και το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, τα κραμβοειδή και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν πλούσιες πηγές σε πολυφαινόλες, ουσίες γνωστές για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες» κατέληξε η Ισραηλινή επιστήμονας.

 

Πηγή:http://www.espressonews.gr