Επικαιρότητα

Πράσινες στέγες...Τώρα και στα λεωφορεία!

Πράσινες στέγες...Τώρα και στα λεωφορεία! Οι πράσινες στέγες είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένες σε κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης και φιλικού προς το περιβάλλον χαρακτήρα. Πως όμως ακούγεται η ιδέα της κινητής πράσινης στέγης?

Ο φοιτητής Marco Antonio Castro Cosio του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εμπνεύστηκε από τα πράσινα δώματα και δημιούργησε την πράσινη στέγη για λεωφορεία! Το λεωφορείο θα ονομάζεται Bio Bus, στην οροφή του οποίου αναπτύσσονται φυτά με την ίδια τεχνική και διαδικασία με τα τυπικά πράσινα δώματα. Η διαφορά είναι ότι η υποδομή είναι περιορισμένη στο βάθος χώματος λόγω του γογονότος ότι πρόκειται για μεταλική οροφή κινούμενου οχήματος. Έτσι, ένα τυπικό λεωφορείο μπορεί να φιλοξενήσει φυτά σε μία επιφάνεια περίπου 31τ.μ.

Μια τέτοια εφαρμογή μπορεί να παρουσιάσει σημαντικά οφέλη. Αυτά εστιάζονται στη βελτίωση του μικροκλίματος με τη μείωση της θερμοκρασίας λόγω των καυσαερίων, την απορρόφηση CO2, και την παραγωγή οξυγόνου μέσα στις μεγαλουπόλεις. Επίσης κατά τους θερινούς μήνες μειώνονται οι ανάγκες κλιματισμού εντός του λεοφορείου.

Πέρα από τα ως άνω σημαντική επίδραση είναι και η βελτίωση της οπτικής όχλησης. Δεν είναι προτιμότερο να βλέπουμε απο το μπαλκόνι μας ένα διερχόμενο κήπο από ένα τυπικό σιδερένιο όχημα?