Επικαιρότητα

Πράσινη κοινότητα το Δωρικό Αλεξανδρούπολης

Πράσινη κοινότητα το Δωρικό Αλεξανδρούπολης Νέες τεχνολογίες που θα μετατρέψουν το δημοτικό διαμέρισμα σε πράσινη αγροτική κοινότητα θα εφαρμόσει ο δήμος Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα προωθεί παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν την εξοικονόμηση 1 εκ. ευρώ το χρόνο. Πρόταση για μετατροπή της δημοτικής κοινότητας Δωρικού σε «Πράσινη αγροτική κοινότητα», με μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας, υπέβαλε ο δήμος Αλεξανδρούπολης.

Στόχος αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας των κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος. Βασικό «όπλο» στο σχεδιασμό του δήμου είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.

Η πρόταση, προϋπολογισμού 14,3 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στο «Πρόγραμμα Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες - Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Ιωάννης Φαλέκας, δήλωσε πως το συγκριτικό πλεονέκτημα της πρότασης του δήμου Αλεξανδρούπολης είναι η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της Τραϊανούπολης, μέσα από τη δημιουργία δικτύου τηλεθέρμανσης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ο δήμος προωθεί παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν την εξοικονόμηση 1 εκ. ευρώ το χρόνο.

Ο δήμος έχει εξασφαλίσει την αδειοδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 20 σχολεία, καθώς και για την θέρμανση του δημοτικού κολυμβητηρίου με αντλίες θερμότητας.

Το κολυμβητήριο θα θερμαίνεται από γεώτρηση που θα γίνει στην αυλή του, θα εφαρμοστεί δηλαδή η τοπική γεωθερμία.

Τέλος θα εγκατασταθεί σε περιοχή της πόλης σύστημα τηλεδιαχείρισης του δημοτικού φωτισμού, με ηλεκτρονικό υπολογιστή, που θα εξασφαλίζει ότι μειώνεται η ζήτηση ρεύματος, νωρίς το πρωί ή το απόγευμα, πριν νυχτώσει.

Προϋπόθεση του προγράμματος αποτελεί η ενεργός συμμετοχή των κατοίκων, οι οποίοι συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια σειρά από αλλαγές στα σπίτια τους, όπως η εγκατάσταση τηλεθέρμανσης, φωτοβολταϊκών στις σκεπές, θερμομόνωσης, κουφωμάτων, αλλά και στην καθημερινότητα τους, για παράδειγμα να ανακυκλώνουν και να μετακινούνται με τα 20 ηλεκτρικά ποδήλατα, που θα προμηθευτεί ο δήμος.

Υπό την προϋπόθεση ότι το Δωρικό θα επιλεγεί για το πρόγραμμα, ο δήμος θα προμηθευτεί τέσσερα ηλεκτροκίνητα οχήματα: Δύο απορριμματοφόρα, ένα για συμβατικά και ένα για ανακυκλώσιμα απορρίμματα, μικρό εννιαθέσιο λεωφορείο και αγροτικό αυτοκίνητο.

 

Πηγή:http://www.newsit.gr