Επικαιρότητα

Φωτοβολταϊκό Πάρκο Ισχύος 200MW και Εργοστάσιο Παραγωγής Φωτοβολταϊκών Συστημάτων από τη ΔΕΗ

Φωτοβολταϊκό Πάρκο Ισχύος 200MW και Εργοστάσιο Παραγωγής Φωτοβολταϊκών Συστημάτων από τη ΔΕΗ Σύμφωνα με Δελτίο τύπου η ΔΕΗ και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα προκηρύξουν άμεσα, με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, έργο ενεργειακής ανασυγκρότησης της περιοχής Κοζάνης, για την εξεύρεση μακροχρόνιου στρατηγικού εταίρου στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία του μεγαλύτερου στον κόσμο φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 200 MW και την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό, πρόκειται για ένα έργο - οδηγό για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που θα δημιουργήσει άμεσα θέσεις απασχόλησης και θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας καθώς θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την άνοδο της κοινωνικής ευημερίας και της απασχόλησης, μέσα σε ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον.

Στο χαιρετισμό του στις 20 Ιανουαρίου 2011 στην Κοζάνη, δήλωσε: «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, η ΔΕΗ είναι η μόνη Επιχείρηση που δεν διστάζει να επενδύσει τόσο σε μεγάλες περιοχές όπως της Δυτικής Μακεδονίας όσο και σε περιοχές που άλλες εταιρίες δεν θα τολμούσαν, καθαρά και μόνο για οικονομικούς λόγους. Παράδειγμα η Γαύδος, στην οποία υλοποιούνται φιλόδοξες και ουσιαστικές επενδύσεις από τη ΔΕΗ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ρόλος και υποχρέωσή μας στην κοινωνία είναι η δημιουργία μιας νέας ενεργειακής κουλτούρας μέσω των αναγκαίων πράσινων επενδύσεων που θα αποδείξουν έμπρακτα την αναγκαιότητά τους.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προβεί σε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την εξεύρεση μακροχρόνιου στρατηγικού εταίρου στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στοχεύουμε στην κατασκευή και λειτουργία ενός Φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος περίπου 200 MW στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης αλλά και στην παράλληλη κατασκευή και λειτουργία ενός εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων. Το συγκεκριμένο έργο θα ξεπεράσει κατά πολύ το μέχρι σήμερα μεγαλύτερο πάρκο που βρίσκεται στον Καναδά και είναι 97 ΜW.»

Επίσης, ο κ. Ζερβός δήλωσε ότι το ύψος της επένδυσης είναι άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ και θα προσφέρει νέες προοπτικές απασχόλησης για τις τοπικές κοινωνίες. Θα απασχοληθούν 350 άτομα στη φάση κατασκευής και άλλα 200 σε μόνιμες θέσεις στη φάση της λειτουργίας.

Η ΔΕΗ έχει ήδη καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την αίτηση για τη λήψη άδειας παραγωγής από Φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 200 MW.

Η διαδικασία επιλογής του εταίρου σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ θα ολοκληρωθεί το φετινό καλοκαίρι. Προς το τέλος του 2011 και αφού έχουν εξασφαλίστεί οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής του έργου που θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες.

Οι βασικές προϋποθέσεις της ΔΕΗ για την επιλογή του καταλληλότερου εταίρου είναι:

  • Αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα στον τομέα ανάπτυξης και διαχείρισης Φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
  • Χρηματοοικονομική επάρκεια και
  • Αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα παραγωγής και κατασκευής Φωτοβολταϊκών συστημάτων εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας.

Ο κ. Ζερβός ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας επενδύσεις έως το 2015 της τάξης των 1,8 δις ευρώ, μέρος των οποίων αποτελεί η αντικατάσταση των παλιών και ρυπογόνων Μονάδων.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε τους κατοίκους των οικισμων που πρόκειται να μετεγκατασταθούν πως οι δεσμεύσεις της ΔΕΗ απέναντί τους θα τηρηθούν στο ακέραιο.

 

Πηγή:http://www.dei.gr