Επικαιρότητα

Πανελλήνια γιορτή οικολογίας & χειροτεχνίας στην Ξάνθη

Πανελλήνια γιορτή οικολογίας & χειροτεχνίας στην Ξάνθη Την 19η Πανελλήνια Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας ετοιμάζεται να φιλοξενήσει φέτος η Ξάνθη σε μια τριήμερη οικογιορτή από αύριο (13 – 16 Σεπτεμβρίου) και για το λόγο αυτό οι εδώ οργανωτές μέλη της Ομάδας παραγωγών εξασφάλισαν με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της γειτονικής πόλης για την παραχώρηση της περιοχής του Λημνίου ώστε να εκτεθούν τα προϊόντα των παραγωγών της Ξάνθης και όλης της Ελλάδος που συμμετέχουν στην οικογιορτή καθώς επίσης να πραγματοποιηθούν και οι εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στα πλαίσια αυτού του τριημέρου. Η οικογιορτή αυτή που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη επιστρέφει εκεί στο τέλος του Σεπτέμβρη.

Γύρισε την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, αφού κάθε χρόνο διοργανώνεται σε μια διαφορετική πόλη της Ελλάδας μεταφέροντας μηνύματα ενός άλλου τρόπου ζωής, που ρέει αρμονικά, φυσικά, αλληλέγγυα δίνοντας έμφαση σε ιδέες στήριξης και συνεργασίας, της άμεσης σχέσης παραγωγού – καταναλωτή, της οργανικής σχέσης των ανθρώπων με την τροφή τους, της τοπικότητας των προϊόντων, της καθαρής ποιοτικής τροφής για όλους, προτάσσοντας την επανασύνδεση φύσης – κοινωνίας και την αποσύνδεση του δούναι και λαβείν από τη σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων. Λέμε λοιπόν, ότι δεν μας αρκούν οι «άψυχες» πιστοποιήσεις και μιλάμε για Οικολογική Γεωργία και όχι για βιολογικά εμπορεύματα.

Ότι το πρωτεύον ζητούμενο μέσα από μια παραγωγική διαδικασία όπως η οικολογική γεωργία δεν είναι μια ευσεβής πιστοποιημένη αντιμετώπιση του περιβάλλοντος – αυτό λέμε ότι το κάνουν οι οικοεπιχειρημετίες – αλλά η δημιουργία των συνεργατικών εκείνων δομών που θα παραμερίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα γνωρίσματα της καπιταλιστικής αγοράς. Γιατί σε μια φυσική παραγωγική διαδικασία αγωνιζόμαστε πρώτιστα για την κοινωνία και όχι για την αγορά» επιμένουν οι διοργανωτές. Στην οικογιορτή θα εκτίθενται ακόμη και βιοκλιματικά, χειροτεχνήματα (κοσμήματα ξυλόγλυπτα ενώ θα γίνονται σεμινάρια για τις ήπιες μορφές ενέργειας και συναυλίες.

 

Πηγή:http://www.xronos.gr