Επικαιρότητα

Ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας στη Ρουμανία Πέρυσι και Φέτος

Ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας στη Ρουμανία Πέρυσι και Φέτος Οι επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ επέτρεψαν στη Ρουμανία να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών πέρυσι στα 982 MW, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αντίστοιχη τάση και για φέτος. Η χώρα έχει συγκεντρώσει σημαντικές ξένες επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο, όπως φαίνεται από την ανάλυση των εταιρειών TPA Horwath και Schoenherr & Asociatii.

Προκύπτει λοιπόν ότι πέρυσι η Ρουμανία ήταν η πιο δραστήρια χώρα στα αιολικά από όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με προσθήκες 520 MW. Δεύτερη είναι η Πολωνία με 436 MW. Μάλιστα, η Ρουμανία τον φετινό Αύγουστο διέθετε 1.300 MW αιολικής ισχύος, με βάση τα δεδομένα του διαχειριστή του δικτύου, Transelectrica.

Σημειώνεται ότι το δίκτυο της χώρας μπορεί να «σηκώσει» μέχρι 4 GW αιολικών, αλλά οι σχετικές αιτήσεις ξεπερνούν τα 14 GW. Τα μεγαλύτερα έργα μέχρι στιγμής έχουν υλοποιήσει γνωστοί ξένοι όμιλοι όπως η Enel, η GDF Suez και η CEZ. Τέλος, προβλέπεται από φέτος οι ΑΠΕ να καλύπτουν το 12% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού.

 

Πηγή:http://www.energia.gr