Επικαιρότητα

Ανακαλύφθηκε φρούτο με έντονο μπλε χρώμα που δεν ξεθωριάζει ποτέ

Ανακαλύφθηκε φρούτο με έντονο μπλε χρώμα που δεν ξεθωριάζει ποτέ Έκπληκτοι οι Βρετανοί επιστήμονες, ανακάλυψαν ένα αφρικανικό φυτό που τα μικρά σφαιρικά φρούτα του, έχουν το πιο λαμπερό μεταλλικό μπλε χρώμα που έχει ποτέ εντοπιστεί στη φύση, αλλά δεν διαθέτουν χρωστικές ουσίες κι έτσι δεν ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου, γεγονός που μπορεία να τα κάνει μελλοντικα αξιοποιήσιμα στη βιομηχανία.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τη φυσικό Σίλβια Βινιολίνι και τη βιολόγο Μπέβερλι Γκλόβερ, διαπίστωσαν ότι το υποσαχάριο φυτό Pollia condensata δημιουργεί το ιριδίζον μεταλλικό χρώμα των φρούτων του (οι οποίοι όμως δεν είναι ούτε νόστιμοι, ούτε θρεπτικοί) επειδή το φώς πέφτει στη φλούδα τους, η οποία περιέχει ραβδόμορφες ίνες κυτταρίνης.

Οι ίνες αυτές είναι διατεταγμένες σπειροειδώς, σε διαφορετικά διαστήματα μεταξύ τους και ανάλογα με τη διαφορετική απόστασή τους, αντανακλούν διαφορετικά μήκη κύματος, άρα και διαφορετικά χρώματα από το φως που πέφτει πάνω τους.

Κατά κύριο λόγο αντανακλούν το μπλε ως βασικό χρώμα, όμως παράλληλα αντανακλούν και άλλα διαφορετικά τμήματα του φάσματος του ορατού φωτός, όπως το κόκκινο και το πράσινο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια φωτεινή ιριδίζουσα μεταλλική χρωματική αίσθηση ουράνιου τόξου.

Το χρώμα που παράγεται από τη δομή της επιδερμίδας ή της φλούδας, λέγεται «δομικό» και παραμένει έντονο πολύ καιρό μετά την πτώση του φρούτου από το φυτό, αντίθετα με τα συνήθη οργανικά χρώματα που ξεθωριάζουν στα συνήθη φυτά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δείγματα του φυτού Pollia condensata από το 19ο αιώνα έχουν εξίσου λαμπερό χρώμα με σημερινά φρέσκα φρούτα. Το δομικό χρώμα, σύμφωνα με τη Βινιολίνι, είναι δέκα φορές πιο λαμπερό από τα χρώματα των κοινών χρωστικών ουσιών.

Οι ερευνητές προσδοκούν να χρησιμοποιήσουν τη φθηνή κυτταρίνη των φυτών για να δημιουργήσουν νέα μη τοξικά νανο-υλικά με «δομικό» χρώμα, που δεν θα ξεθωριάζουν και θα έχουν διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, ως χρωστικές ουσίες τροφίμων, στα καλλυντικά, στη βιομηχανία χαρτιού, στα χαρακτηριστικά ασφαλείας των χαρτονομισμάτων κ.α.

 

Πηγή:http://www.iefimerida.gr