Επικαιρότητα

Το rally Ντακάρ παίρνει χρώμα Πράσινο!

Το rally Ντακάρ παίρνει χρώμα Πράσινο! Από το 1979 που για πρώτη φορά έλαβε χώρα, το rally Ντακάρ έχει καθιερωθεί ως η πιο σημαντική διοργάνωση αγώνων αυτοκινήτων off-road. Στον 33ο αγώνα rally Ντακάρ, οι διοργανωτές αποφάσισαν να ενσωματώσουν μία νέα αγωνιστική κατηγορία αποκλειστικά για τα οχήματα τα οποία χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας, δηλαδή μη συμβατικά καύσιμα. Το όνομα αυτής: NRG Challenge!

Αυτό το χρόνο στην κατηγορία NRG Challenge θα συμμετέχουν 6 αγωνιστικά υβριδικά αυτοκίνητα. Η Toyota θα συμμετέχει με δύο αυτοκίνητα κατηγορίας Τ2, τα οποία θα «καίνε» ανακυκλωμένο μαγειρικό λάδι! Τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της ίδιας αγωνιστικής κατηγορίας χρησιμοποιούν για καύσιμο υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LPG).

Σκοπός των διοργανωτών είναι να προσελκύσουν το ενδιαφέρων των κατασκευαστών για αυτή την κατηγορία αυτοκινήτων και προετοιμάσουν το έδαφος, αποδεδειγμένα πια, για αντίστοιχες φιλικές προς το περιβάλλον καινοτομίες.

Σημαντική είναι η απόφαση των διοργανωτών να «αποζημιώσουν» για το αποτύπωμα άνθρακα που παράγεται κατά τη διοργάνωση. Οι συνολικές εκπομπές άνθρακα για τη διοργάνωση του 2010 υπολογίστηκαν ίσες με 42.800 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (λιγότερες από τις υπολογιζόμενες εκπομπές μιας ημέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου!). Για αυτό το λόγο, οι διοργανωτές προορίζουν 105.000 ευρώ για να υποστηρίξουν το project Madre de Dios το οποίο εναντιώνεται στην καταστροφή του Περουβιανού Αμαζόνιου.

Τέλος, οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν ότι τα μέρη όπου θα εγκατασταθούν οι κατασκηνώσεις για τις διανυκτερεύσεις, θα παραδοθούν καθαρά, όπως παραλήφθηκαν, και όλα τα απορρίμματα θα ανακυκλωθούν.