Επικαιρότητα

Κινδύνους εγκυμονεί η αύξηση της παραγωγής χημικών στον αναπτυσσόμενο κόσμο

Κινδύνους εγκυμονεί η αύξηση της παραγωγής χημικών στον αναπτυσσόμενο κόσμο Η αυξανόμενη κακοδιαχείριση χημικών προκαλεί προβλήματα υγείας και καταστρέφει το περιβάλλον σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι κυβερνήσεις των οποίων δεν μοιάζουν έτοιμες να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα απορρύπανσης μέχρι το 2020, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Η παραγωγή και χρήση χημικών ουσιών -από πλαστικά έως ζιζανιοκτόνα- μεταφέρεται σταδιακά στα κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου τα μέτρα προστασίας, ανακύκλωσης και απόρριψης, είναι πιο χαλαρά, εξηγεί η έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP).

Οι δηλητηριάσεις από βιομηχανικά ή αγροτικές χημικές ουσίες συγκαταλέγονται μεταξύ των πέντε συχνότερων αιτίων θανάτου σε όλο τον κόσμο, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο θύματα το χρόνο.

Μέχρι στιγμής, όμως, και παρά τις συμβατικές δεσμεύσεις, η βελτίωση των μέτρων προστασίας υπήρξε «βραδεία», ενώ μόνο οι εταιρίες Bayer, Boots και BASF χαρακτηρίσθηκαν από το Πρόγραμμα ως αποτελεσματικές στη διαχείριση βλαβερών χημικών. Χημικά, όπως η αμμωνία, το υδρόθειο και η φορμαλδεΰδη μολύνουν σοβαρά τον αέρα, ενώ χημικές ουσίες που απειλούν το νερό είναι το νιτρικό οξύ, το μαγγάνιο και η μεθανόλη.

Την ίδια στιγμή, η έκθεση του ΟΗΕ διαπιστώνει ότι τα εύπορα κράτη, μέλη του ΟΟΣΑ, παράγουν ποσοστό 63% των χημικών αυτών, από 77% που παρήγαγαν το 2000.

 

Πηγή:http://www.kathimerini.gr