Επικαιρότητα

Ευφυή ρομπότ αντικαθιστούν τους φ/β trackers και μεγιστοποιούν τις αποδόσεις

Ευφυή ρομπότ αντικαθιστούν τους φ/β trackers και μεγιστοποιούν τις αποδόσεις Νέα δεδομένα στο κόστος της ηλιακής ενέργειας υπόσχεται να θέσει η εταιρία Qbotix Inc, η οποία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης ειδικού ρομποτικού συστήματος το οποίο έχει την ικανότητα να αυξάνει την απόδοση των εγκαταστάσεων εξασφαλίζοντας υψηλά κέρδη και γρήγορη απόσβεση των επενδύσεων.

Ουσιαστικά, τα νέα αυτά υπό ανάπτυξη ευφυή συστήματα θα αντικαθιστούν τα υφιστάμενα συστήματα παρακολούθησης της τροχιάς του ήλιου, δηλ. τους trackers μονού και διπλού άξονα, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Wasiq Bokhari.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρίας, το πλεονέκτημα του καινοτόμου αυτού συστήματος είναι ότι πλέον οι επενδυτές χωρίς απολύτως καμία διαφορά κόστους, θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν από 8 έως 15% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τα υπάρχοντα συστήματα ιχνηλάτησης ενώ εάν κάνουμε τη σύγκριση με τα παραδοσιακά σταθερά συστήματα, η απόδοση μπορεί να αυξηθεί έως και 40%.

Όσον αφορά πάντως το κόστος των καινοτόμων αυτών συστημάτων, ο Bokhari ανέφερε ότι θα προσεγγίζει αυτό των trackers μονού άξονα, χωρίς να δώσει, ωστόσο, συγκεκριμένα νούμερα.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr