Επικαιρότητα

Ανερχόμενη “δύναμη” στις ΑΠΕ η Ρουμανία - 18η η Ελλάδα

Ανερχόμενη “δύναμη” στις ΑΠΕ η Ρουμανία - 18η η Ελλάδα Την 13η θέση κατέχει η Ρουμανία στην παγκόσμια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γεγονός που κατατάσσει την χώρα ανάμεσα στους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στο χώρο αυτό, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ernst & Young.

Η θέση αυτή, ωστόσο δεν μπορεί να αναχαιτίσει τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος στα επόμενα χρόνια, και τα οποία ασκούνται στο κλάδο από πιέσεις της πολιτείας, προκειμένου να συμπιεστούν προς τα κάτω τα τιμολόγια. Μείζον πρόβλημα έγκειται και στην ζήτηση που καταγράφεται για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, ταυτόχρονα την στιγμή που η ζήτηση στην ευρωζώνη σημειώνει πτώση, εξαιρουμένης μίας μικρής αύξηση στην κατανάλωση των ιδιωτών.

Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω μελέτη η πολιτική ηγεσία της Ρουμανίας θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις συγκράτησης των τιμών καθώς η οικονομική δυνατότητα πολλών νοικοκυριών στην χώρα έχει συρρικνωθεί με τις δυσκολίες να αυξάνονται κατά την χειμερινή περίοδο. Η Ernst & Young πάντως επισημαίνει ότι η αγορά ενέργειας στην Ρουμανία θα εξαρτηθεί άμεσα στις δράσεις και τις δυνατότητες που θα παρουσιαστούν εκτός Ευρωπαϊκού βεληνεκούς. “Βλέπει” ξεκάθαρα το μέλλον να γράφεται από Ινδούς και Κινέζους επενδυτές, και προτρέπει τους επενδυτές προς άμεσες δράσεις που στόχο έχουν τις επενδύσεις στην αγορά της Ρουμανίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην δέκατη θέση του δείκτη ελκυστικότητας της Ernst & Young για την ηλιακή ενέργεια.

Στα αιολικά η Ελλάδα έχασε μια θέση, υποχωρώντας από την 25η στην 26η της κατάταξης, βαθμολογούμενη με 48 στα αιολικά επί ξηράς και 33 στα υπεράκτια αιολικά. Στον δείκτη που αφορά συνολικά όλες τις ΑΠΕ, η χώρα μας παρέμεινε στην 18η θέση, την οποία κατείχε και τον Μάιο.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr