Επικαιρότητα

«Πράσινο» κατάστημα ρούχων στη Ρώμη

«Πράσινο» κατάστημα ρούχων στη Ρώμη Ο Όμιλος Inditex θέλοντας να προβάλει τον ενστερνισμό του στην «πράσινη φιλοσοφία» εγκαινίασε το 5.000ό κατάστημά του, το οποίο αποτελεί την αρχή του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Ομίλου για τα έτη 2011-2015.

Το νέο «πράσινο» κατάστημα ZARA του Ομίλου Inditex φιλοξενείται σε ένα κτίριο 120 ετών (Palazzo Bocconi) και έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εν λόγω κατάστημα καταναλώνει 30% λιγότερη ενέργεια, εξοικονομεί 50% της κατανάλωσης νερού και αποφεύγει 150 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ένα συμβατικό κατάστημα ετησίως.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το κτίριο φιλικό προς το περιβάλλον είναι η αυτόματη παρακολούθηση, καταγραφή κι επιτήρηση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα, οι αισθητήρες κίνησης για τη λειτουργία του φωτισμού και η εγκατάσταση έξυπνων μηχανισμών κλιματισμού στις εισόδους του κτιρίου, οι οποίοι ελέγχουν την εξωτερική θερμοκρασία και αποτρέπουν την απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κτιρίου, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για θέρμανση ή ψύξη.

Το στρατηγικό περιβαλλοντικό σχέδιο της εταιρείας 2007-2010, απέφερε τρεις πιστοποιήσεις στον όμιλο, εκ των οποίων η μία αφορά το κατάστημα ρούχων ZARA στη Βαρκελώνη το οποίο βραβεύτηκε και πιστοποιήθηκε από τον οργανισμό LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Στόχος της Inditex μέχρι το 2020, σύμφωνα με το Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου, είναι ο βιοκλιματικός χαρακτήρας όλων των εγκαταστάσεων του Ομίλου αλλά και η πιστοποίηση των κτιρίων. Για αυτό το λόγο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι το κλειδί της παγκόσμιας στρατηγικής του Ομίλου Inditex αποτελεί το περιβάλλον και η προστασία αυτού.

Ο Όμιλος Inditex σημειώνει ότι η περιβαλλοντική στρατηγική της εταιρείας και η κατασκευή «πράσινων» καταστημάτων δε θα ήταν δυνατή αν δεν είχε χρησιμοποιηθεί η εμπειρία που αποκτήθηκε από το κατάστημα ZARA στην πλατεία Κοραή στην Αθήνα, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το Δεκέμβριο του 2008 και αποτελεί το πρώτο ενεργειακά αποδοτικό κτίριο του Ομίλου.