Επικαιρότητα

Φάλαινες πιλότοι εξόκειλαν σε ακτή των ΗΠΑ

Φάλαινες πιλότοι εξόκειλαν σε ακτή των ΗΠΑ Είκοσι δύο φάλαινες πιλότοι (Globicephala melas) εξόκειλαν στις ακτές της αμερικανικής πολιτείας της Φλόριδα, κοντά στην πόλη Φορτ Πιρς. Οι αρχές κατόρθωσαν να σώσουν μόνο πέντε εξ αυτών.Τα κήτη που επέζησαν, μεταφέρθηκαν σε κέντρο αποκατάστασης, το οποίο βρίσκεται κοντά στην περιοχή.

Το συγκεκριμένο είδος φαλαινών θεωρείται από τα πιο έξυπνα,το μήκος τους είναι περίπου 8,5 μέτρα, το βάρος τους είναι κατά μέσο όρο κοντά στον έναν τόνο και συνήθως προτιμούν να μένουν σε μεγάλα βάθη.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν τι οδήγησε τα κήτη να εξοκείλουν στις ακτές. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, ένα από τα κήτη ήταν άρρωστο, και τα υπόλοιπα αρνήθηκαν να το εγκαταλείψουν, παρότι αυτό θα τους στοίχιζε τη ζωή τους. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι για κάποιο λόγο έχασαν τον προσανατολισμό τους, από κάποιο εξωγενή παράγοντα ή από κάποιο παράσιτο που προσέβαλε το νευρικό τους σύστημα.

Πάντως, παρεμφερή περιστατικά με φάλαινες πιλότους να εξοκείλουν στις ακτές έχουν σημειωθεί στο παρελθόν στη Νέα Ζηλανδία, την Ιρλανδία και τη Νότια Αφρική.

 

Πηγή:http://www.skai.gr