Επικαιρότητα

Εσείς γνωρίζετε το BedZED ?

Εσείς γνωρίζετε το BedZED ? Το BedZED (Beddington Zero Energy Development = Ανάπτυξη μηδενικής ενέργειας της συνοικίας του Beddington) είναι ένας περιβαλλοντικά φιλικός οικισμός λίγο έξω από το Λονδίνο που κατασκευάστηκε με σκοπό την προώθηση ενός αειφόρου και οικολογικού τρόπου ζωής.

Το BedZED χτίστηκε το 2002 και αποτελείται από 99 κατοικίες, καθώς και 1400 τ.μ. επαγγελματικών χώρων. Σχεδιάστηκε με στόχο τη δημιουργία ενός χωριού στο οποίο οι κάτοικοι απολαμβάνουν μια υψηλή ποιότητα ζωής, με σεβασμό προς τους φυσικούς πόρους της γης. Το έργο ήταν μια πρωτοβουλία του οργανισμού κοινωνικής κατοικίας Peabody του Λονδίνου σε συνεργασία με πολλούς αξιόλογους τεχνικούς και οικονομικούς συμβούλους και με τον οργανισμό BioRegional, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αποτελούμενη από επιχειρηματίες που έχουν ως στόχο τη δημιουργία αειφόρων λύσεων και πρακτικών.

Στο BedZED τα κτίρια είναι ενεργειακά αυτόνομα, χρησιμοποιούν μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό με αποδοτικά κελύφη και σωστό προσανατολισμό, όπως επίσης και στην ορθολογική χρήση του νερού. Συγχρόνως, γίνεται προσπάθεια για μείωση της χρήσης αυτοκινήτων στο ελάχιστο και χρήση οικολογικών τρόπων μετακίνησης, ενώ μεγάλο μέρος των τροφίμων παράγεται τοπικά για αποφυγή των μεταφορών. Ο οικισμός ολόκληρος είναι σχεδιασμένος για τη διευκόλυνση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, μειώνοντας έτσι τη μάζα των απορριμμάτων κατά 60%.

Οι επιχειρήσεις αλλά και οι κατοικίες που στεγάζονται στο BedZED ακολουθούν αυτό το οικολογικό lifestyle, καθώς ο «πράσινος» τρόπος ζωής έρχεται σαν φυσική εξέλιξη όταν ζει κανείς σΆ αυτόν τον τόπο. Οι άνθρωποι ενημερώνονται και εκπαιδεύονται από τους αρμόδιους κατά την άφιξή τους εκεί σχετικά με τις καθημερινές πρακτικές και τις συνήθειες της τοπικής κοινωνίας και σταδιακά ο «πράσινος» τρόπος ζωής γίνεται βίωμα.

Αν επιθυμείτε να επισκεφτείτε το BedZED για να δείτε και μόνοι σας ότι το οικολογικό ευ ζην είναι απλή υπόθεση, υπάρχει τρόπος. Είναι εύκολα προσβάσιμο από το Λονδίνο με τη συγκοινωνία, ενώ υπάρχει και εκθεσιακός χώρος όπου παρουσιάζονται οι ιδέες πίσω από το έργο. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του BioRegional : www.bioregional.com/bedzed .